Aurat Wanita: Telekung Solat

Ada sesetengah wanita Islam di luar sana mengakui telah menutup aurat sepenuhnya, akan tetapi kain masih terbelah, dada masih menonjol, bahagian punggung masih nampak alur seluar dalam. Malah ada yang memakai tudung, tetapi masih nampak rambut dan telinga kerana kain tudung agak nipis.

Satu persoalan untuk aku kongsi bersama para pembaca blog ini terutamanya mereka dari golongan wanita Islam Malaysia. Persoalannya ialah, “Jika anda mengatakan telah menutup aurat dengan sempurna, perlukah anda memakai telekung semasa solat?“.

Perkara ini berbeza jika kita lihat wanita Islam dari Timur Tengah, mereka menggunakan pakaian harian semasa mendirikan solat. Ketiadaan telekung di tempat solat wanita tidak menjadi masalah kerana mereka telah menutup aurat dengan sempurna.

Bagaimana pula di negara ini… Kenapa di setiap tempat solat wanita perlu telekung solat? Adakah wanita Islam Malaysia tidak menutup aurat?

Dalam permasalahan ini, aku tak salahkan pihak wanita Islam di Malaysia, mungkin kerana ‘kebiasaan’ bagi mereka mengenakan telekung semasa mendirikan solat, tetapi jika mereka telah menutup aurat secara sempurna tanpa mendedahkan aurat (termasuk bentuk badan), mungkin mereka boleh terus mendirikan solat tanpa telekung.

Bayangkan jika mereka berpakaian kebaya pendek dengan bertudung (Kebiasaan kita pakaian itu dikatakan telah menutup aurat), dan mereka mendirikan solat dengan keadaan begitu tanpa bertelekung… Apa yang anda fikirkan?, Dan bagaimana pandangan Allah Ta’ala pula?.

Mungkin kini tiba masanya anda (wanita Islam Malaysia) menutup aurat secara sempurna, kerana Allah Ta’ala tidak melihat kita semasa kita mendirikan solat, tetapi Dia melihat kita setiap masa.

Tepuk dada, tanyalah iman…

[Penulisan artikel dihantar kepada WordPress melalui BlackBerry Device]

Advertisement

Posted on Disember 8, 2011, in Bebas, Dakwah & Tarbiah, Hidup Ini, Islam. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: