Buang dan Delete

Ada satu tajuk dalam blog ini terpaksa aku delete permanently. Maaf jika cari tak jumpa. Tak apa, nanti aku bagi artikel lain yang lebih menarik untuk tatapan pembaca bolg ini.

Kadang-kadang kesengalan beberapa pembaca blog ini membuat aku tersedar bahawa negara ini ketandusan ilmu sebenar. Maksud aku lebih kepada mereka yang cakap ikut kepala lutut dari memikirkan implikasi dari apa yang mereka katakan. Tuhan bagi mulut untuk berkata-kata, tetapi kebanyakan kata-kata itu menyakitkan hati dan yang paling sakit hati apabila kata-kata kita diputar-belit oleh mereka yang tidak bertanggungjawab demi keuntungan mereka. Kebiasaan perkara ini terjadi dalam kalangan masyarakat negara ini boleh dilihat dalam subjek politik, agama dan perkauman.

Politik

Tak payah cakap banyak la. Dimana sahaja orang akan cakap perkara ni. Baik di rumah, kedai kopi, universiti, tempat kerja dll. Politik bagaikan ‘agama’ kedua dalam diri, lebih teruk lagi jika adalah yang menjadikan ia sebagai agama dengan menolak agama asal demi pangkat, kekayaan dan nama. Semakin masyarakat pandai berfikiran kritikal, semakin busuk politik yang kita dengar seharian. Masalah akhlak tolak ketepi dengan alasan kemajuan perlu diberi keutamaan. Tetapi sejauh mana kemajuan boleh melentur akhlak menjadi lebih soleh?

Salahkan aku jika akau kata masyarakat di Amerika sentiasa berangan-angan dengan American Dream – kekeluargaan, anak hormati ibu dan bapa, ibubapa memahami anak-anak, semua berlandaskan agama dll. Tetapi hakikat sebenar tidak seperti yang diangankan. Remaja rosak akhlak, arak dan seks menjadi aktiviti rutin mereka. Tanpa segan silu ditayangkan setiap hari. Itukah kemajuan yang kita mahukan? Aku tak mahu… aku mahukan kemajuan jika akhlak itu bergerak seiringan. Tapi bolehkah itu berlaku?

Agama

Perkara sensitif kononnya. Dalam perlembagaan kata Islam agama rasmi negara, tetapi masih ada pihak yang cuba melanggarnnya. Mereka tidak takut kerana faktor agama diatasi oleh politik. Kerana bagi kebanyakan pemimpin negara ini mereka telah berfikrah politik itu agama. Agama hanya akan membawa kemunduran. Tetapi jika kitabnya boleh diubah dan boleh dibuat pelbagai versi baru dan lama mungkin agama ini boleh mengatasi politik – dimana agama boleh diubah ikut kesesuaian pemerintah. Mungkin itulah yang berada dalam otak mereka yang menjadikan politik itu agama.

Perkara ini bukanlah sejelas seperti aku katakan, tetapi yang tersurat dan tersirat boleh dibaca tanpa membacanya. Boleh dilihat tanpa melihatnya. Boleh dirasa tanpa merasanya. Persetankan kitab-kitab, tak perlu semua tu. Sabda pemerintah lebih utama, memansukhkan sabda Nabi. Percaya? betul?… anda boleh pikir sendiri.

Perkauman

Satu benda yang paling malas aku layan ialah perkauman. Nak cakap banyak pun aku malas, lebih-lebih lagi bila melibatkan ketuanan Melayu. Sejarah Melayu itu hebat, tetapi menjadi habat bila banyak Melayu tak reti berfikir, aku lebih rela mengaku Melayu Siam bila melihat kesungguhan, kesabaran, ketahanan mereka di Selatan Thai berbanding Melayu ditengah-tengah Malaya yang angguk-angguk, geleng-geleng. Entah kemana hilang semangat Tok Janggut, Mat Kilau, Datuk Bahaman dll, semua hilang kerana mengejar semangat Siti Nurhaliza, Akim, Mawi, Aizat dll… itulah Melayu…

Advertisements

Posted on November 12, 2011, in Bebas, Hidup Ini. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: