PRK Hulu Selangor: Orang Hulu Tagih Janji BN

Selama aku berada di Hulu Selangor dalam PRK ini, BN dengan busuk hati mempertikaikan janji Pakatan Rakyat yang baru berusia 2 tahun memerintah Selangor dengan berbagai flyers dan risalah mempertikaikan kononnya janji Pakatan Rakyat terhadap penduduk Selangor.

Ya!, Selama 2 tahun ini, dan selama aku berada di Selangor ini, sekurang-kurangnya aku dapat merasai kenikmatan yang tak pernah aku rasai selama berada di bawah pimpinan BN. Walaupun masih banyak lagi yang belum di tunaikan, sekurang-kurang menifesto PRU-12 dahulu telah ditunaikan. Jika berbanding dengan BN yang memerintah Selangor selama 50 tahun lebih, keistimewaan tersebut dapat dilaksanakan oleh Pakatan Rakyat yang hanya berusia 2 tahun. BN hanya pandai berjanji.

Di PRK Hulu Selangor, BN berjanji lagi. Kali ini banyak air liur BN yang merenjis rakyat Hulu Selangor. Adakah hanya sekadar retorik atau realiti?. Aku akan berada di sana untuk melihat janji BN ini.

Apa janji mereka?

1. BN berjanji untuk membina Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Serendah

2. Menaik taraf prasarana dan kemudahan pasar Peladang yang beroperasi sejak lima tahun lalu.

3. Telah meluluskan peruntukan RM100,000 untuk tujuan itu, namun mari sama-sama kita lihat samada ia muala berjalan ataupun sekadar gula-gula sempena PRK.

4. Peruntukan hampir RM1 juta untuk memmulihkan Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) di kawasan Parlimen Hulu Selangor

5. Bank Overdraf berjumlah RM49,000 yang sepatutnya diterima oleh Bekas Peneroka Felda Sungai Buaya bermula 26 April

6. Sejumlah 363 keluarga peneroka itu yang ditindas oleh Kerajaan UMNO-BN sejak 16 tahun lalu hanya menerima RM50,000 sebagaimana yang dijanjikan oleh Pengerusi UMNO Selangor, Najib Razak walaupun hutang UMNO bersama Syarikat Murna Jaya Sdn. Bhd. mencecah hampir RM800,000 untuk setiap keluarga yang terlibat.

7. Berjanji kepada masyarakat Cina di Kampung Hassan, Hulu Selangor untuk membina 200 buah rumah kos rendah kepada komuniti itu di kawasan berkenaan.

8. RM2 juta untuk Projek Tebatan Banjir.

9. Pembinaan segera 4 buah sekolah yang masing-masing satu sekolah menengah dan tiga buah sekolah rendah dalam Parlimen Hulu Selangor

10. RM32 juta untuk projek perumahan Peneroka Felda.

11. Membaik-bulih masjis-masjid dengan peruntukan RM100juta.

12. RM1,000 untuk setiap peneroka Felda yang ingin menjadi Usahawan Inap Desa.

13. Tambahan RM2.1 juta untuk membaiki bumbung tujuh rumah pangsa yang sehingga kini dilihat belum dimulakan walaupun BN sudah pun menang dalam PRK Ahad lalu.

14. Peruntukan RM25 ribu kepada dua pertubuhan Cina di Hulu Bernam, seandainya BN menang.

15. Najib mengumumkan pembinaan susur masuk dan keluar Sungai Buaya di Lebuhraya Utara-Selatan yang bernilai RM85 juta, yang bakal dimulakan pada tahun depan dan dijangka akan disiapkan dalam tempoh dua tahun.

16. Projek PERMATA di Hulu Selangor oleh Rosmah Mansor.

Mari kita lihat, siapa yang kenaaaaa!!!!… haha

Advertisements

Posted on April 29, 2010, in Artikel "Copy & Paste", Hidup Ini, Isu Semasa, Politik, Satu Kajian. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: