PR, BN & Sudin Si Bujang Lapok

Baru semalam DS Anwar Ibrahim bersama Tuan Guru Haji Hadi Awang, Lim Kit Siang dan Wan Azizah telah bersepakat untuk menamakan “team” mereka dengan PRPakatan Rakyat bagi menggantikan Barisan Alternatif yang digunakan sebelum ini. Ya, satu langkah yang betul untuk memastikan Be End tidak lagi berada dalam zon selesa selepas hampir 51 tahun memerintah Malaysia. Satu pakatan dari hasil gabungan parti-parti yang bersifat universal dan bukan lagi bersifat perkauman seperti yang dibanggakan pihak UMNO, MCA, MIC dan lain-lain lagi yang berada dalam Barisan Nasional. Bukan senang nak gabungkan 3 buah parti yang masing-masing memperjuangkan prinsip mereka. Malah masing-masing juga mempunyai kekuatan yang tersendiri.

Dalam posting aku terdahulu (disini dan disini) ada beberapa komen dari Tanjung Malim yang menyatakan hal berkaitan Kerajaan Persekutuan yang dah menyibuk dalam pentadbiran Kerajaan Negeri. Kita baca dulu komen Tanjung Malim yang pertama:

Tanjung Malim… Mac 29, 2008 pada 10:36 pm

(The Star,Saturday March 29, 2008)

School blocks invitation to non-Barisan elected rep

WHILST we the rakyat amuse ourselves over the post-election mud slinging and airing of dirty linen in public by the political parties, here’s something else to ponder over.

We are a PTA of a national-type school and being neighbourly and courteous, we decided to invite our newly-elected member of parliament for the Segambut constituency for a function.

Being politically polite, we sought the blessings of the principal of the school. We were told point-blank that because the MP was not of Barisan lineage, neither the school nor the PTA were to even think of such a thing.

Shouldn’t schools be apolitical where the soul of democracy is being taught to the future generation? The amusement continues. What say you?

URBAN MALAYSIAN VOTER,
Kuala Lumpur.

~~~~~~~
ni apa cerita ni? nampaknya rkyt dah mentally-blocked (tmasuk yg keja federal)…
takut nak jmput ape2 je bkaitan B.Rakyat

 

Komen kedua:

Tanjung Malim… Mac 31, 2008 pada 10:01 pm

Hari ini daku terfikir.. apakah kuasa yg ada exco2 kerajaan BR.. jika d bwhnya masih lg dpegang oleh Federal.. Exco Pelajaran negeri nak buat apa… e.g. di sekolah kerajaan, nampaknya KPM dah mula keluar arahan2 baru yg x pernah wujud sebelum ni..

1. Larangan menjemput mana2 pemimpin politik.. BN @ BR (kecuali diluluskan oleh JPN/PPD)
2. Turunkan gambar MB lama (Khir Toyo / Tajol Rosli etc… tetapi tidak boleh naikkan gmbr MB baru)

dan mungkin bnyk lg ‘arahan baru’ yg akan memeningkan kepala rakyat.. d samping menafikan hak-hak exco yg d bwh kerajaan BR…

Ape ke hey ni yobb???

* boleh sape2 ‘paste’kan garis kuasa State & Federal? Bior nmpk.. jelas dan terang…

Komen ketiga:

Tanjung Malim… April 1, 2008 pada 9:41 pm

dulu mmg dah bljr.. tp dah lama dah..lupa.. (melayu mudah lupa???)
lgpun… takde pulak hal2 ini (federal list vs state list) dbangkitkan dlm tulisan2 d akhbar utama.. bior org ramai phm.. dan org atas tu takde la pulak salah amik tindakan.. demey ingat org lain xtau..
ikut suka hati demey ajer…
ni yg teman nak marah ni….

Dan aku jawab persoalan ini:

Semalam pegi beli Undang-undang Tubuh Negeri Selangor, dan beli sekali FC untuk semakan jikalau ada hal ini berkaitan antara faderal dan state. Tapi bak kata Zoyak, jikalau faderal nak buat sesuatu kat negeri, dia kena mintak izin pada kerajaan negeri itu dahulu sebab untuk melulusan sesuatu memerlukan keizinan kerajaan negeri. Tapi bab gambar MB ni masih lagi tak jumpa jalan untuk di kritikkan. Tapi secara rasionalnya, sekolah atau jabatan kerajaan faderal seperti JKR dll masih dalam pegangan faderal. Jika keluar pekeliling yang suruh buat macam tu untuk semua negeri (termasuk negeri dibawah pentadbiran BN) maka ia boleh la diterima akal. Tapi jika pekeliling itu hanya dikeluarkan untuk negeri dibawah pentadbiran PR sahaja, nampak sangat la ia double standard. Tapi ikut pandangan saya, lagi faderal buat perkara yang bukan-bukan, maka ia membuka pekung didada dorang sendiri, orang akan kata “takut dengan bayang2 mereka sendiri”. Lagi orang akan menyampah dengan BN. Pada saya lagi, ia sudah kira bagus. Tak perlu nak cari bukti yang mereka double standard, depan mata dah ada. Sebab nanti kalau kita sedarkan mereka (BN), kita yang rugi. Biarkan BN ni syok sendiri dengan perkara yang dia nak buat. Nanti boleh kita jadikan ia sebagai isu untuk jatuhkan mereka… itu cuma pandangan saya sahaja.

Tapi jika ada diantara pembaca yang ingin tambah sesuatu, ia amat dialu-alukan.

Sekarang kita saksikan sedikit hiburan dari filem P.Ramlee yang mengutuk UMNO (maaf kerana tak dapat embed klip YouTube tersebut ke dalam blog ini. Untuk tontonan, sila klik disini).

Posted on April 2, 2008, in Hiburan, Isu Semasa, Lucunya, Politik. Bookmark the permalink. 3 Komen.

  1. Tanjung Malim...

    Thanks for ur effort.. if u found any link related to these ‘federal n state lists’, hope fully link it to this topic..

    Mana saya gi beli pulak “Undang-undang Tubuh Negeri PERAK”.. ada ke..?

    by the way, isu ni mmg dah menerbitkan rasa ketidakpuasan di kalangan beberapa rakan sekerja saya yg “confirmed-BEE END”.. meaning that, deme pun rasa keadaan mcm ni nyusahkan banyak pihak.. bila mana terpaksa ikut kehendak federal.. (tmasuk dlm hal yg bukan2..)

    “kalo tau nak jd mcm ni.. baik kita bagi je BA memerintah semua… tak pyh dok pening mcm skrg…” kata hamba Allah… (masa tu P.R belum diumumkan…

    Kalo deme org Be End pun rasa bende ni menyusahkan, org PR lagi la menyampah dengan kehendak faderal yang belit-belit balik bukit ni…

  2. Tanjung Malim...

    Untuk pengetahuan semua, saya telah meninggalkan prestasi kewangan Kerajaan Negeri yang baik. Hari ini terdapat RM800 juta wang dalam tabung Kerajaan Negeri Selangor dan RM600 juta dalam simpanan, menjadikan jumlah keseluruhan RM1.4 billion. Saya berharap tidak ada alasan untuk kerajaan meningkatkan lagi prestasi pembangunan di Negeri Selangor dari segi fizikal dan spiritual – http://drkhir.blogspot.com/

    ******
    wah…ni kira bocor OSA ke tak???
    takde pulak bekas MB Tajol Rosli nak bagitau, berapa dia tinggalkan kpd Ir. Nizar…
    atau Mahdzir Khalid (yg kununnya paperless govt).. pass pada Us. Azizan Razak…emm…

    Kalo ikutnya memang dalam OSA nih. Tp tak heran la kalo org Be End yang cakap. Kalo derhaka pada Sultan pun tak dibuat apa2 tindakan, inikan pulak pasal “kejujuran” MB selangor yang dulu pasal simpanan. Lagi la deme buat bodoh aje.

  3. oklah dia bagitau maklumat tu…

    Hmmm….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: