Encik dan Dato’

Ini sebuah kisah benar. Antara Encik dan Dato’. Lambakan orang yang mempunyai status kebangsawanan di negara ini memang tak boleh dinafikan. Sana Datuk, sini Dato’, sinun Dato’ Seri, sinin Datin Seri…. macam-macam lagilah. Satu kes yang terjadi bila satu kumpulan Jepun datang ke Malaysia untuk menganjurkan sebuah event mengenai ekonomi. Disebabkan orang Jepun ni nak menganjurkan event yang hebat, maka dorang nak  pastikan semua berjalan dengan lancar. Begitu juga dengan protokol yang perlu dipatuhi.

Bila si Jepun ni minta senarai nama mereka yang hadir, dia tengok terlalu ramai Dato’/Datuk dan hanya 5 Orang aje yang bergelar Encik. Jadinya, si Jepun ni berpendapat bahawa gelaran Encik lebih besar dari Dato’/Datuk ni. Dan 5 orang Encik mendapat layanan seperti VVIP dalam event tu. Maka terjadilah salah paham diantara geng-geng Dato’/Datuk dengan orang Jepun. Tapi tak boleh salahkan si Jepun ni. Dorang mana tau. Ramai sangat yang ber-Dato’….

Tapi itulah realiti Malaysia yang masih lagi mengamalkan budaya “kebagsawanan”. Mana-mana ada aje yang bergelar Dato’. Tak sebut nanti dorang marah…. kena sebut Dato’ baru tak kena marah. Macam budaya mengampu la pulak. Nak buat macam mana…. itulah Malaysia.

Advertisements

Posted on September 2, 2007, in Bebas. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: