Aku dan Saya

Terdengar radio ERA pagi tadi… Si pendengar menceritakan dia tak boleh meng’diri’kan dirinya dengan perkataan AKU, nanti nenek dia pakukan mulut… hehehehe. Aku sendiri pun pernah kena sound macam tu masa kecik dolu-dolu…

Mari kita tengok jenis-jenis ayat yang menggunakan perkataan AKU dan SAYA kejap:

1. Dalam bersembang: Pada aku la kan…. (bunyi macam kurang sopan, tapi ngan kengkawan kira tak de hal laa). Pada pendapat saya… (macam masuk forum kat skolah)

2. Dalam doa: Ya Tuhanku… aku memohon pada Mu (biasa kita gunakan dalam baca doa versi Bahasa Melayu). Ya Tuhan… saya memohon pada Mu (emmmm…. lain aje bunyinye)

3. Dalam menhampehkan orang lain: Ishhh.. kalo aku la, mau je aku debik budak tu.. (Biasa kita dengar…). Ishhh… kalo saya la, mau je saya debik budak tu.. (orang yang cakap tu ala-ala pakai spek bulat macam Nobita, rambut sikat tepi pastu baju confirm tide-in and + poyo…. hehehehe)

4. Dalam cerpen: Menanti aku di jendela dengan harapan datangnya burung merpati membawa khabar dari si dia… (macam biasa dalam novel). Menanti saya di jendela dengan harapan datangnya burung merpati membawa khabar dari si dia… (macam kureng je bunyinye)….

5. Cakap ngan orang tua kita: Mak, aku nak kuar ni.. (bunyik memang kurang hajar.. hampeh punye anak..). Mak, saya nak keluar ni… (bunyik macam baik, tapi tak ramai orang guna…)   

Aku pun tak tau nak explain camne, tapi aku sendiri guna perkataan AKU untuk aku sendiri… pada aku ada nampak sedikit bunyi ‘mesra’, walaupun ada yang kata tak sopan.

Kalo susah sangat, guna aje perkataan yang lain macam orang Pahang cakap koi, kawan, kaweh, keh, kome. Orang Kelate plak kawe, ambo. Nak bunyi arab skit guna Ana. Tapi nak moden skit, I laa… you laa… amacam.. ikut suka hati korang la nak guna apa…

Posted on Disember 8, 2005, in Bahasa, Bebas, Satu Kajian. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: