Zaman Pekerjaan

Bila abis blaja… keje.. pastu bila keje pulak… kena bebetul, kalo tak “You’re Fired“. Bak kata Labi (Filem Labu Labi), “Selagi tak tutup mata.. Keje, keje, keje“…. Begitulah nampaknya. So, bende masalahnya bukan datang daripada aku. Aku pun keje gak, keje part-time, part-time lagi buat bisness… boleh la masyuk. Tapi kesian kat bebudak yang lain… Sanggup lepak kat umah… tak nak keje sebab nak tunggu keje best… Kalo gaji setakat RM 400-700 tu tak nak layan… kekadang tu tersinggung gak aku bila memikirkan kata-kata cam tu. Rezeki halal maaa… Kalo suruh mengembala kambing, aku rasa mati idup semula pun dorang tak nak… bende nak jadi bebudak zaman sekarang ni…. ish, ish, ish… Pada hemat aku la, nak tunggu keje best tu aku tak tau nak describe cam ne… best gaji besar, best pangkat besar, best opis besar, best itu, best ini… ntah la, tak reti den nak cakap. Kalo bapak die mamang ade company juta-juta tu tak de hal la nak cakap macam tu… tapi bapak pun keje makan gaji, pastu anaknya demand tinggi… sedih bila aku tengok keadaan tu.

Yang paling tragisnya dan yang paling aku tak tahannya, mak bapak toreh getah, tapi anak lepasan universiti duk rumah goyang kaki… pastu kalo pompuan tak pe la gak tapi jantan!!!… Suruh toreh getah tak mau… padahal getah skang tengah mahal… dua ekar getah boleh dapat RM 100++… tapi tak mau gak… tak de standard katenya… sanggup duk rumah dah masuk 4 bulan tapi habuk pun tak dak… hampes punya budak. Nak keje standard konon… kot kalo ko jadi C.E.O pun, ko tetap KULI orang laaa… berlagak giler… 

Nasihat aku la kat sesapa yang sedang menganggur skang ni, buat la sesuatu untuk diri kita ni, jangan menzalimi diri sendiri apatah la lagi kat mak bapak kita yang yang hari-hari cari sesuap makan untuk kita dari dalam perut sampai dah bercabuk bulu ketiak ni. Tak de nyer keje terus dapat yang best.. kalo ade pun tu dah nasib dia, 3 dalam 10… sebagai orang biasa nak tak nak kena usaha gak… Yang keje best skang ni pun, dulunya pun tak best gak. Sabar, usaha, istiqamah, tawakal pada Allah… Insyaallah, ada la tu nanti.

Posted on November 19, 2005, in Bahasa, Isu Semasa. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: