Dimana Etika Perniagaan?

Hari ni agak sedikit tak selesa dengan apa yang terjadi. Semalam aku hantar kereta aku ke workshop, nak repair klutch plate sebab dah tak beberapa power lagi, masuk gear pun kena perlahan-lahan, kekadang tu nak masuk gear 3 jadi gear 5. Memang dah season dah bende alah tu. So, aku ngan ayah aku gi la hantar ke mekanik yang memang family aku percaya sejak turun temurun…

Aku dah budget, mungkin dalam RM 300-400 aje. So, tak de hal la tu, kalo nak tong-tong ngan ayah aku pun lagi bagus, boleh save sikit duit tu. So, petang tadi ni, aku gi nak amik kereta aku tu, bila aku sampai, kereta aku dah ok. Tapi yang aku tensen giler bila aku tengok bill untuk semua repair tu RM 935!!!… gilossss…. terdiam aku kejap… aku terpaksa keluarkan RM 300 dulu dah selebihnya lagi aku terpaksa ‘menyusahkan’ ayah aku lagi. So, terpaksa la ayah aku pegi bank cucuk duit, dan aku selama tu senyap aje dan merenung resit dengan pikiran kosong… blurrr….

Pale otak aku teringat kat workshop di Shah Alam yang aku selalu pegi, kat situ ada satu sign board yang tulis tentang Etika Perniagaan… antara yang di tulis dalam tu, “Segala pembaikan/pembikinan yang baru, hendak dimaklumkan kepada pemilik kenderaan sebelum dibuat pembaikan tersebut”. Kalo tak ikut etika ni, tuan punya kereta boleh buat tindakan kat Hal Ehwal Pengguna. So, maknanya workshop yang aku hantar kereta tu tak maklumkan kat aku tentang apa yang hendak ditukar baru, dan ni dah melanggar Etika Perniagaan… tau-tau kena bayar RM 935… aku tak tau apa yang dia tukar, bila aku tengok semula resit tu, rupa-rupanya dia tukar macam-macam yang tak ada kaitan langsung dengan masalah klutch plate tu… memang c$%@&^ punya mekanik…. memang sumpah seranah aku kat mekanik tu ari ni… mentang-mentang la family aku ni loyal customer dia, pastu dia bubuh cukup-cukup sampai terkoyak wallet aku… sekali lagi, memang c$%@&^ punya mekanik.

Dah la tu buat tanpa kebenaran aku, pastu pulak meter km/j aku pulak mampos… ada lagi…. stereng kerete aku dah tak center lagi… mau kena berapa ringgit lagi tu kalo nak repair. Ahhh… mampos la aku nak antar kereta tu kat tempat tu lagi… nyesal aku… lusa balik Shah Alam, pastu repair kat sana… nak marah pun tak guna.. kalo marah pun, nanti tercalar kredebiliti ayah aku sebab mekanik tu kawan ayah aku… terpaksa la aku buat bodo je… 

Dan disebakan tu, hari ni aku jadi macam tak kehaluan, ada sedikit misunderstanding ngan ayah aku tentang masalah ni…. memang pening jadinya aku… menatang h&#%* ja%#@ punya mekanik…. kecik-kecik tak nak mampos, dah besar menyusahkan orang… arghhhhh!!!

Moral: dah tak bermoral lagi dah hari ni….          

Posted on November 12, 2005, in Bebas, Otak de Lutut. Bookmark the permalink. 6 Komen.

  1. imah_smile..

    salam…
    ehm,sy tngah cri asgmnt ttg etika perniagaan…tp trjumpa pla dgn artikel awk ni…
    tp lucu jg la….
    mcm na la blh jd cam ni kn???
    tp moral yg sy dpt adala rasanya mekanik tmpt awk pi tu msti kn rugi..
    ye la.wlpn dia untung bab dpt gunakn awk,tp di msa hdpn dia kn rugi bab awk x kn jejakkn kaki kat ctu lg….
    so,ogr kta biar kta rugi dlu,jgn rugi di kemudian hri…
    kita ada hak sbgi 1 penggunso,gunakn ia sebaiknya…

    take care….

    salam…..

    Memang aku tak jejak langsung dah workshop tu. Biar la lantak. Sanggup aku pegi workshop lain.. hehehe. Thank for the comment given!.

  2. apa lah ni..org cri assgment etika perniagaan ni pla yg ada..gle..

  3. saya pun tgh wat xcimen tntg etika perniagaan…
    mner lg yer awak dpt maklumat

  4. kluar dari laman ni pas 2 cari tajuk etika perniagaan dalam islam..ble la 2 isi dia..hehe..

  5. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each
    time a comment is added I get three e-mails with the same comment.
    Is there any way you can remove me from that service?
    Many thanks!

  6. What’s up to every one, the contents existing at this web site are really remarkable for people experience, well, keep up the good work fellows.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: